2019-04-25

Guide: Välj rätt blindnitmutter

Utbudet av blindnitmuttrar är stort och det finns en mängd modeller, typer, storlekar och material att välja mellan. I denna guide går vi igenom vilka aspekter som är viktiga att ta hänsyn till. Förhoppningsvis ska detta göra valet av blindnitmutter lite enklare.


Material


Det är viktigt att välja ett material på blindnitmuttern som passar till materialet på arbetsstycket. Detta är för att undvika korrosion mellan de två materialen. Exempelvis fungerar stål och rostfritt stål mycket bra ihop medan stål och koppar eller aluminium och koppar är en dålig kombination.


Greppområde 


Blindnitmuttrar är utmärkta att fästa i plåt. För att hitta rätt blindnitmutter är det viktigt att känna till materialens greppområde. Ett greppområde är den totala tjockleken av de material där blindnitmuttern ska appliceras. Hitta sedan detta greppområde i storlekstabellen för den blindnitmutter du är intresserad av. Varje nitmutter är utvecklad för att klara ett specifikt omfång; detta mått är alltså viktigt att välja produkt efter. 


Storlek på blindnitmutter och storlek på hålet


För att matcha storleken på blindnitmuttern med storleken på hålet får du hjälp av tabellen nedan. 

Blindnitmutterstorlek Hålstorlek Hålstorlek sexkant
M3 5,0 mm -
M4 6,0 mm 6,0 mm
M5 7,0 mm 7,0 mm
M6 8,0 mm 9,0 mm
M8 11,0 mm 11,0 mm
M10 13,0 mm 13,0 mm
M12 16,0 mm -

För sexkantiga hål som nämns i tabellen ska storleken mätas enligt följande:


Huvudtyp


Det finns tre typer av huvuden - cylinderhuvud, försänkt huvud och litet försänkt huvud. Varje utförande har olika egenskaper vid användning.

Cylinderhuvud


Cylinderhuvud är den mest klassiska formen av huvud på blindnitmutter. Vid applikation är cylinderhuvud ovanpå arbetsstycket.


Försänkt huvud


Med ett försänkt huvud kommer huvudet vara jämnt med arbetsstycket efter att hålet är borrat med en sänkborr.

Litet försänkt huvud


Ett litet försänkt huvud är en optimerad lösning av ett försänkt huvud. I de flesta fall är det inte möjligt att försänka hålet.


Kroppstyper


Även nitkroppen finns i olika utformanden. Såväl formen som blindnitmutterns ände skiljer sig.

Halvsexkant


En halvsexkantig blindnitmutter undviker att vrida sig i arbetsstycket efter applicering. Med en rund ände på den blinda sidan undviks att den halvsexkantiga modellen skruvas av.

Sexkant


Den sexkantiga blindnitmuttern har ett optimalt skydd mot vridning.

Rund räfflad


En rund blindnitmutter används när det inte är möjligt att använda en sexkantig nitkropp. Tester har visat att blindnitmuttrar med räfflor ger ett extra skydd mot vridning i hårda material jämfört med en rund modell utan räfflor. 

Öppen eller sluten


Det finns både öppna och slutna blindnitmuttrar. En öppen modell är den vanligaste modellen eftersom den klarar många olika skruvlängder. En sluten modell används om du behöver undvika att väta läcker ut mellan skruven och blindnitmuttern.


Osäker på valet?


Vill du ha personlig rådgivning inför valet av blindnitmutter? Kontakta Rivet-Expert via mail, telefon eller live-chatt. För att se hela utbudet av blindnitmuttrar i webbshopen, klicka här.


Vill du lära dig mer om blindnitmuttrar? Läs ett av våra tidigare blogginlägg: