2019-04-11

Så tar du bort en blindnit

Det finns tillfällen då det kan vara önskvärt eller nödvändigt att ta bort redan applicerade blindnitar. En infästning med blindnit är som bekant permanent, men trots detta finns metoder för att avlägsna redan applicerade blindnitar. Genom att ta bort niten kommer den dock att förstöras; det är alltså inte möjligt att återanvända en blindnit som har tagits bort.



Det lättaste sättet att avlägsna en blindnit på är att borra bort den. Ofta rekommenderas att använda samma borr som ursprungligen användes för att borra hålet som niten är fäst i, men detta leder oftast till att hålet förstoras. Därmed krävs också en större nit för att göra en ny infästning.

Välj istället gärna en borr som är något mindre än hålet som niten är placerad i för att inte ta bort onödigt mycket material från arbetsstycket. Borra försiktigt i mitten av blindniten. Använd en hammare och en stans och slå lätt på nitens huvud tills det bryts av. Blindniten ramlar då ut på den motsatta sidan.


Vilket material som niten har fästs i har betydelse för vilken metod som är mest lämplig för att avlägsna den. Tunna och sköra material kan förstöras om för mycket kraft används. Istället kan då upprepade, lättare slag användas.

Problem kan uppstå när borren möter nitens splint som ligger precis under huvudet. Borren kan då tappa den centrerade positionen vilket leder till att hålet kan bli förvrängt. Detta händer snabbt och är därefter svårt att korrigera. Lösningen på detta är att ta bort splinten innan borrning med en stans som passar i nitens grop och når toppen av splinten.