2018-12-20

Välj rätt material på popnitar

Att hitta rätt popnit är inte alltid helt enkelt. Det stora utbud som finns tillgängligt av denna moderna nitform kan kännas överväldigande. Så länge du vet vad du ska leta efter är det dock inte särskilt komplicerat. Med detta inlägg vill vi guida dig rätt i valet av material på popnitar.




Popnitar, eller blindnitar som är den officiella benämningen, är vanligast förekommande i aluminium, stål och rostfritt stål, men även koppar och andra material används. Det förekommer även kombinationer där nitkroppen är i ett material och splinten i ett annat. Dessa variationer finns helt enkelt för att passa till så många användningsområden som möjligt. 


Nitmaterial


Det som behöver tas med i beräkningen vid val av material är styrkan, korrosionsbeständighet och material på arbetsstycket. Generellt sett rekommenderar vi att välja en nit som har samma egenskaper som det material den ska fästas på. Nedan presenteras kort de vanligaste materialen som används för popnitning.

Aluminium



Aluminium är ett lätt material som ändå är starkt och har bra beständighet mot korrosion.


Stål



Stål är starkare än aluminium.


Rostfritt stål



Popnitar i rostfritt stål har en bra styrka och utmärkt korrosionsbeständighet.


Koppar


Koppar är relativt mjukt och har utmärkt korrosionsbeständighet och ledningsförmåga.


Splintmaterial


Eftersom den största delen av nitens splint avlägsnas efter infästningen har materialet på denna inte lika stor betydelse som materialet på nitkroppen. Splinten måste dock vara av minst lika hög styrka som niten för att kunna forma den. Stål är det vanligaste och mest sålda materialet på denna del. Viktigt att tänka på är att efter montering finns fortfarande en liten del av splinten kvar inuti nitkroppen. Om denna är i stål finns en risk att den rostar över tid. För att undvika detta kan en nit väljas i rostfritt stål alternativt aluminium.


Välj rätt material


Vilken popnit passar då dig? Se tabellen nedan för en översikt av hur de vanligaste materialen kan kombineras. En grön bock betyder att det är en bra materialkombination, en orange cirkel visar att det är en acceptabel kombination och ett rött kryss innebär att de två materialen inte bör kombineras. 


Hitta din popnit


För att upptäcka alla kombinationer av material, storlekar och modeller, bläddra gärna igenom Rivet-Experts utbud. Du kommer direkt till webbshopen genom att klicka här

Har du frågor om vilken popnit som passar just din användning? Kontakta Rivet-Expert genom att fylla i vårt kontaktformulär, ring eller skicka ett mail.

För att lära dig om hur du väljer rätt storlek på blindnitar, läs vårt tidigare inlägg i ämnet här.