2019-05-21

Så väljer du rätt storlek på blindnitar

Blindnitar är mångsidiga, starka och enkla att använda. För att de ska fungera optimalt behöver de dock vara av rätt storlek för användningen. I detta inlägg går vi igenom några av de absolut viktigaste faktorerna att ta hänsyn till.


Diameter och hålstorlek


Blindnitens diameter är mycket viktig att ta hänsyn till för att få en optimal infästning. En blindnit som är för smal i förhållande till hålet ger en glapp infästning och kan leda till problem med monteringen. Exempelvis kan blindnitens huvud expandera mellan de två arbetsstyckena. Om en blindnit är för stor för hålet är den självklart svår att placera och att forcera den leder till ett bristfälligt resultat. 

Längd


Den totala längden på blindniten exklusive huvudet är normalt sett inte den viktigaste faktorn att ta hänsyn till, men kan ha betydelse om något finns på baksidan av hålet. I det fallet är det viktigt att se till att blindniten inte är för lång. 

Greppområde


Greppområdet är den totala tjockleken av material som blindniten klarar att fästa på ett bra sätt. Varje blindnit har ett rekommenderat greppområde, exempelvis 3,5-5,5 mm. Det optimala är att välja ett greppområde där ditt materials tjocklek ligger i mitten av spannet. Detta försäkrar att verktyget inte slits på ett onödigt sätt.


Huvudstorlek


Även huvudet på blindnitar finns i olika utföranden. Ett kullrigt huvud är lämpligt för de flesta användningsområden. För mjuka eller ömtåliga material bör ett stort eller extra stort huvud övervägas. För att uppnå en plan yta bör du välja ett försänkt huvud.


Rätt blindnit för din användning


Utöver rätt storlek på blindniten är det viktigt att välja rätt typ. De tre vanligaste modellerna är standard, trycktät och multigrip. 


Riv-link standard popnitar


Standardnitar är den vanligaste modellen som passar till de flesta användningsområden.

Seal-link trycktäta popnitar sluten


Trycktäta popnitar passar till gas- och vattentät montering.

Multi-link multigrip popnitar


Multigripnitar har ett större greppområde än standardnitar och klarar större skillnader i tjocklek på arbetsstyckena.


Blindnitar finns med andra ord i en mängd olika utföranden. Rivet-Expert hjälper dig gärna att hitta rätt modell för just din användning. Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret, ringa eller maila. För att se hela utbudet av blindnitar, klicka här.