2019-07-04

Standardnitar vs. multigripnitar - fördelar och nackdelar

Det finns många faktorer att ta hänsyn till innan du köper en popnit. En popnit som inte är anpassad för användningen kan leda till stora problem. Det är alltså av stor vikt att välja en modell som kan leva upp till dina krav på resultatet. I detta inlägg går vi igenom standardnitar och multigripnitar, beskriver vad som skiljer dem åt och listar deras för- och nackdelar. 

Multigripnitar är ett alternativ till den klassiska standardmodellen. Standardnitar passar för de flesta applikationer och ger en stark och stabil infästning, men multigripnitar bidrar med ytterligare en nivå av flexibilitet och effektivitet. 

Innan vi går in på detaljerna av vardera nitmodell är det viktigt att reda ut definitionen av ett greppområde.


Greppområde är den totala tjockleken av de material som ska sammanfogas. Ett greppområde kan vara exempelvis 7,5-9,5, vilket innebär att den aktuella popniten klarar en tjocklek från 7,5 till 9,5 mm. Det optimala är att dina arbetsstycken hamnar i mitten av detta spann.


Standard popnit (riv-link)  


En popnit i standardutförande är utvecklad för att klara de flesta typer av infästningar. Som namnet antyder är det en standardmodell och varje storlek är anpassad för ett visst greppområde.


Fördelar


  • I regel är standardnitar billigare än multigripnitar.
  • Om du har ett eller flera bestämda greppområden är det enkelt att beställa en standardnit för varje applikation.
  • De är pålitliga.


Nackdelar


  • Standard popnitar behöver ett relativt precist greppområde för att fästa bra. Variationer i greppområdet kan orsaka problem med monteringen.
  • För projekt som kräver en bredd av greppområden krävs ett stort antal popnitar i lager. Om ett läge uppstår där du inte har rätt popnit tillgänglig kan fördröjningar uppstå.



Multigrip popnit (multi-link)


En multigrip popnit klarar ett större greppområde än andra popnitar. Om tjockleken på materialet varierar något kan dessa nitar anpassa sig efter variationerna. Multigripnitar passar alltså utmärkt för projekt där det finns variationer i tjocklek på materialet. De är dessutom bättre på att göra starka infästningar i något för stora hål. 


Fördelar


  • Mångsidigheten är en stor fördel. Normalt sett kan multigripnitar täcka tre greppområden för en standardnit. Du behöver alltså inte söka efter en ny popnit om materialets struktur ändras.
  • Expanderingen sker radiellt, vilket gör att de bättre klarar att fylla hål.
  • Det är lättare att hantera lagret eftersom mindre antal artiklar behövs.
  • Det estetiska resultatet förbättras eftersom du kan använda en och samma nit, vilket ger ett enhetligt utseende.


Nackdelar


  • Multigripnitar tar längre tid att montera, även om det kan vägas upp mot att slippa söka efter nya storlekar när greppområdet förändras.
  • Generellt dyrare än standardnitar.



Vad är rätt för dig?


Eftersom multigripnitar i regel är något dyrare än standardnitar får en övervägning göras om fördelarna väger upp för priset. Tidsbesparingar tack vare att endast en typ av nit behöver användas kan minska den totala kostnaden. Bättre hållbarhet och starkare infästning är ytterligare fördelar som kan göra multigripnitar lönsamma i längden. Har du dock ett projekt där du kontinuerligt har ett och samma greppområde är dock standardnitar ett utmärkt alternativ.

För att mer ingående jämföra priser och storlekar, upptäck vårt utbud av standardnitar genom att klicka här och våra multigripnitar genom att klicka här.