2019-07-18

5 saker att tänka på innan du köper ett tryckluftsverktyg

Tryckluftsdrivna popnittänger är pålitliga hjälpmedel för dig som regelbundet monterar ett större antal popnitar. Inte minst för tunga industriella applikationer och i produktionslinjer är de i många fall oslagbara. Med det sagt går det inte att förvänta sig att varje tryckluftsdrivna verktyg uppfyller dina krav. Innan du köper en nittång finns det några viktiga faktorer att ta hänsyn till.

Självklart behöver den tryckluftsdrivna popnittången ha hög kvalitet, komma från en pålitlig tillverkare och vara användarvänlig. Utöver dessa grundläggande krav finns det några fler punkter att checka av. Med hjälp av vår checklista som innehåller viktiga punkter att tänka på, följt av produktrekommendationer med några av marknadens just nu bästa verktyg, bör du kunna hitta verktyget som ger dig maximala resultat. 


Viktigt att ta hänsyn till


1. Kapacitet


Popnitarnas storlek och material behöver matchas med popnittångens kapacitet. Det är alltså viktigt att på förhand försäkra sig om att det aktuella verktyget klarar att montera de popnitar du vill använda. Exempelvis ställer strukturella popnitar vissa särskilda krav på verktyget.

2. Kraft


Hur mycket dragkraft du behöver för ett projekt är ytterligare en viktig faktor i valet av verktyg. För lite kraft kan leda till en felaktig montering. Jämför olika verktygs dragkraft för att hitta den nivå som din användning kräver.

3. Ergonomisk design


Om du endast använder verktyget då och då kanske inte ergonomin har särskilt stor betydelse, men för regelbunden användning är det avgörande. Dålig ergonomi kan leda till skador för användaren men kan även påverka kvaliteten på resultatet. Verktygets vikt och storlek är också en aspekt att ta hänsyn till.

4. Arbetsmiljö


Hur mycket plats som finns på arbetsplatsen har betydelse för vilken typ av verktyg som är lämpligt.  Det finns till exempel verktyg utvecklade specifikt för att komma åt i trånga utrymmen. Har ni en arbetsmiljö där det är olämpligt att splintar ramlar ned på golvet finns ett stort utbud av verktyg med splintuppsamlingsbehållare.

5. Pris


Hur ofta du kommer att använda verktyget kan också påverka vilken budget som är rimlig att spendera. Ett dyrt verktyg är kanske inte rimligt för mycket sparsam användning, på samma sätt som en billigare variant utvecklad för sporadisk användning inte passar för tunga, industriella applikationer.


Ett verktyg för varje användning


Oavsett vad dina behov är finns en popnittång som passar. Nedan presenteras tre av de mest populära tryckluftsdrivna verktygen på marknaden. Klicka på vardera bild för att läsa mer om dem.

Gesipa PH 2 



Detta smidiga och professionella verktyg är utmärkt för trånga och svåråtkomliga utrymmen. Tack vare det 360° vridbara huvudet och den ergonomiska utformningen är PH 2 ett mycket flexibelt och användarvänligt alternativ.


AS-1 Popnittång



AS-1, precis som Taurus 1 från Gesipa, är ett lättviktsverktyg för industriella applikationer. 


AS-3 Popnittång



AS-3, liksom Gesipa Taurus 3, är speciellt utvecklad för strukturella popnitar. Denna användarvänliga popnittång klarar tunga applikationer.


Ta hjälp av en expert


Detta är endast ett litet urval av alla alternativ som finns att välja mellan på marknaden. Vill du ha rådgivning för att hitta det optimala alternativet för dig - kontakta en expert inom området. För att se hela Rivet-Experts utbud av tryckluftsdrivna popnittänger, klicka här.