2019-06-13

Manuell, tryckluftsdriven eller batteridriven - välj rätt popnittång

Oavsett om du har ansvar för en större produktion eller är en glad amatör är det viktigt att välja rätt verktyg för just din användning. Att använda ett verktyg som inte är rätt anpassat kan påverka kvaliteten på arbetet och minska produktiviteten. Det blir en besvikelse för en hobbyanvändare och kan innebära stora ekonomiska förluster för företag. Med denna guide hjälper vi dig att undvika dessa problem genom att matcha dina behov med rätt verktyg. 


Det finns ett mycket stort utbud av popnittänger på marknaden och ibland kan det vara svårt att hitta rätt. Ett bra första steg är att reda ut vilka krav som finns på verktyget. Tänk exempelvis igenom följande frågor: 

  • Applicerar du några enstaka popnitar per vecka, eller flera hundra per dag? 
  • Finns några utmaningar med materialet eller placeringen som kan kräva särskilda verktyg eller munstycken? 
  • Finns tillgång till tryckluft? 
  • Färdas du mellan olika arbetsplatser och behöver ett verktyg som är smidigt att ta med sig eller har du en fast produktionslinje?

Nedan presenterar vi tre huvudkategorier av popnittänger, deras fördelar och nackdelar samt vem de passar för. Därefter kan du matcha dina behov med rätt typ av verktyg.


Manuella popnittänger


Manuella popnittänger används med manuell kraft från användaren. De finns i både smidigt enhandsutförande för lättare användning och med tvåhandsgrepp för tyngre applikationer. Användningen är enkel - placera popniten i verktyget, placera den i det förborrade hålet och tryck ihop handtagen för att fästa den.


Fördelar

Manuella popnittänger har en lägre prisklass, är lätta att använda, kan användas på platser där andra kraftkällor inte finns tillgängliga och de kan montera nitar i svåråtkomliga utrymmen.

Nackdelar

Inte lämpliga för större antal popnitar, det kan bli slitsamt för användaren som behöver använda egen kraft och manuell kraft kanske inte räcker till för tyngre infästningar. 

Passar dig som...

…monterar popnitar sporadiskt, är hobbyanvändare, vill popnita något i hemmet, men också dig som reparerar bilar eller lastbilar. Manuella popnittänger är också ett bra alternativ för arbetsplatser där ingen tillgång finns till tryckluft eller el.

Hitta rätt manuella popnittång

Se hela utbudet av manuella popnittänger här.



Tryckluftsdrivna popnittänger


För tyngre industriella applikationer och för dig som behöver applicera ett större antal popnitar är tryckluftsdrivna verktyg ett intressant alternativ. Dessa verktyg behöver tillgång till tryckluft för att fungera. 


Fördelar

Passar till många typer av applikationer, mycket kraftfulla.

Nackdelar

Kräver alltid tillgång till tryckluft och kan vara svåra att använda utanför arbetsplatsen.

Passar dig som...

...monterar ett större antal popnitar. Tryckluftsdrivna popnittänger passar till industriell användning, byggindustrin och alla som regelbundet monterar popnitar.

Hitta rätt tryckluftsdrivna popnittång




Batteridrivna popnittänger


Om du inte har tillgång till tryckluft är batteridrivna popnittänger ett mycket flexibelt och praktiskt alternativ. Tack vare den sladdlösa användningen kan de enkelt tas med överallt, utan krav på tillgång till tryckluft.  


Fördelar

Kan användas nästan var som helst och kan tas med till olika arbetsplatser, kräver litet utrymme för att använda och lagra samt väger lite.

Nackdelar

Batterierna kräver laddning, extra batterier kan behövas om batteriet laddas ur och verktygen kan ha något mindre kraft än tryckluftsdrivna verktyg. 

Passar dig som…

...inte har tillgång till tryckluft, vill ha ett verktyg som är lätt att ta med sig eller har trånga och svåråtkomliga utrymmen. Batteridrivna popnittänger är ett bra alternativ för professionell och regelbunden användning.

Hitta rätt batteridrivna popnittång




Vi hjälper dig med valet


Osäker på vad som passar dig bäst? Rivet-Expert kan hjälpa dig att hitta rätt verktyg som matchar dina behov. Kontakta oss genom att fylla i vårt kontaktformulär, ringa eller skicka ett mail. 



Ute efter en blindnitmuttertång?


I denna guide presenterar vi endast popnitverktyg, men samma princip gäller för blindnitmuttertänger. Även inom denna kategori finns manuella, tryckluftsdrivna och batteridrivna varianter. Upptäck alla modeller bland våra verktyg här.