2019-02-21

Vad är en blindnitmutter?

Blindnitmuttern är en mycket smart men samtidigt enkel konstruktion som används för att skapa en gänga i tunna material. En blindnitmutter kan även användas för att sammanfoga tunnplåt och andra material. En av de stora fördelarna med blindnitmuttrar är att de kan appliceras från ena sidan av materialet utan åtkomst till baksidan. 

Blindnitmuttrar finns i många olika utföranden

Med hjälp av ett anpassat nitmutterverktyg appliceras blindnitmuttrar i ett förborrat hål. Skaftet deformeras då radiellt utåt och skapar en utbuktning på baksidan. Detta ger ett stabilt och robust resultat med mycket bra utdragningsmotstånd. Samtidigt deformeras inte gängan på insidan utan den kan användas som en mutter efter applicering. Nitmuttrar är ofta försedda med räfflor vilket gör att muttern får ett bra fäste och vridning motverkas.


Storlekar, typer och material


Blindnitmuttrar finns i en mängd olika utföranden för att passa varje användningsområde. Det som skiljer dem åt är främst storlek, typ av huvud och material.

Storlekar

Tillgängliga storlekar är från M3 upp till och med M12. I tabellen nedan kan du se hur du matchar storlek på blindnitmuttern med storleken på hålet.

Blindnitmutterstorlek Hålstorlek Hålstorlek sexkant
M3 5,0 mm -
M4 6,0 mm 6,0 mm
M5 7,0 mm 7,0 mm
M6 8,0 mm 9,0 mm
M8 11,0 mm 11,0 mm
M10 13,0 mm 13,0 mm
M12 16,0 mm -



Typer av huvuden





Typer av material

  • Aluminium AlMg-5
  • Stål C-1008
  • Rostfritt stål A2
  • Rostfritt stål A4


Inom dessa kategorier finns även andra variationer, såsom öppen eller sluten, sexkantig eller halvsexkantig. 


Hitta rätt nitmutter


Rivet-Expert har ett brett utbud av blindnitmuttrar i samtliga av dessa storlekar, material och utföranden. Besök vår hemsida för att se hela utbudet av blindnitmuttrar här. Vill du ha personlig rådgivning, vänligen kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!



Är det istället blindnitar du är ute efter? Läs gärna vårt tidigare inlägg som introducerar blindnitar, eller popnitar som det också kallas.