2019-02-07

Guide: Välj rätt popnit eller blindnit


Att välja rätt blindnit, även kallad popnit, är inte alltid helt enkelt. Med denna guide vill vi reda ut vad som är viktigt att tänka på. Vi går igenom riktlinjer för val av storlek, material, typ av blindnit och även tillhörande verktyg.


Nitens storlek


När du väljer storlek på blindniten bör du framförallt ta hänsyn till greppområdet och nitens diameter. Mät den totala tjockleken av de material som ska sammanfogas. Varje blindnit har sedan ett rekommenderat omfång av storlekar som den är framtagen för - ett greppområde. En för kort eller för lång popnit kommer inte att formas korrekt på arbetsstyckets baksida.

Popnitens diameter bör vara 0,1 mm mindre än hålet den ska monteras i. Om hålet är för litet blir det såklart svårt att föra in niten och om hålet är för stort minskar det stabiliteten och styrkan på infästningen. Ett för stort hål kan också leda till att blindniten expanderar mellan arbetsstyckena istället för på baksidan.


Blindniten mäts efter nitens och huvudets diameter samt längd


Typ av blindnit


Varje typ av nit har sina unika egenskaper och funktioner. I Rivet-Experts sortiment finns blindnitar som passar för de flesta applikationer. De tre vanligaste modellerna är standardnitar, trycktäta popnitar och multigripnitar.


Popnitar finns i en mängd olika utföranden

  • Standardnitar riv-link är standardmodellen som fungerar bra för allmän användning. Detta är den vanligaste modellen och även den med lägst pris.
  • Trycktäta popnitar seal-link används för gas- och vattentät montering.
  • Multigripnitar multi-link är designade för de tillfällen då du inte vet hur lång niten behöver vara eller har en varierande tjocklek på materialen. Dessa klarar ett större greppområde vilket reducerar antalet nitvarianter. 

Dessa tre kategorier finns att beställa direkt via Rivet-Experts webbshop. För andra varianter finns även möjligheten att göra en specialbeställning, men då enbart för större antal. De nitar som redan finns i sortimentet går att beställa från 250 eller 500 st per kartong här.

Huvudtyp


Blindnitar finns även med olika typer av huvud, eller skallar som de också kallas. Ett klassiskt kullrigt huvud passar för de flesta användningsområden. Om mjuka eller ömtåliga material ska fästas på en fast baksida bör dock ett stort eller extra stort huvud övervägas. Vill du ha en plan yta bör du välja ett försänkt huvud.


Val av material


Vilken typ av material som ska sammanfogas avgör vilken typ av nitmaterial som är lämpligt. Valet av material är viktigt för att undvika korrosion. I regel ska nitmaterialet ha samma egenskaper som materialet det fästs i. Aluminium och koppar fungerar till exempel inte så bra ihop och inte heller stål och koppar. Ett material av stål passar däremot utmärkt tillsammans med en blindnit i både stål och rostfritt stål. Rostfritt stål är det enda av materialen i tabellen nedan som fungerar med samtliga fyra material.

För att jämföra alla materialkombinationer av aluminium, koppar, stål och rostfritt stål, se tabellen nedan. Grön bock betyder att de passar bra ihop, orange cirkel att kombinationen är acceptabel och rött kryss innebär att det är en dålig kombination.


Tabellen visar kombinationsmöjligheter med olika material


Val av verktyg


När du hittat rätt storlek och modell av blindnit gäller det att hitta ett passande verktyg. Här behövs speciellt utvecklade nitverktyg med ett munstycke som passar till nitens storlek. Fel kombination av verktyg och nit försvårar användningen och kan i värsta fall även skada verktyget. Det finns allt från enkla manuella verktyg för mer sporadisk användning till batteridrivna och tryckluftsdrivna för professionell användning. Klicka här eller på bilden nedan för att se Rivet-Experts utbud av nitverktyg och mer information om vad varje verktyg passar till.


Rätt nitverktyg förenklar arbetet


Vad är rätt för dig?


Storlek, material och modell är alltså de tre huvudområden som bör tas hänsyn till vid val av blindnit. I tillägg till detta har såklart även val av verktyg påverkan på hur enkel och smidig arbetsprocessen blir. Tvekar du fortfarande på vad som passar just dig finns möjligheten att kontakta Rivet-Experts kundtjänst för personlig rådgivning. Skicka ett meddelande eller klicka här för att se alla kontaktuppgifter.