2018-10-11

Guide: Vilken popnittång är rätt för dig?

Utbudet av popnittänger är stort och bredden av modeller på marknaden kan göra det svårt att hitta rätt. Det finns något för varje användning - allt från de enklaste handverktygen till avancerade och kraftfulla verktyg som är batteri- eller tryckluftsdrivna. Vad som varierar är faktorer såsom kapacitet, pris och funktioner. I denna guide hjälper vi dig hitta rätt verktyg för just din användning.

Beroende på vad du vill sammanfoga finns det olika typer av tänger. Här delar vi in dem i manuella, batteridrivna samt tryckluftsdrivna alternativ och ger produktförslag för olika behov.


Manuella popnittänger


För enklare arbeten och mer sporadisk användning kan ett manuellt handverktyg vara ett fullgott alternativ.

När du har svårtillgängliga utrymmen



Ytterligare en modell som trots att den fortfarande är enkel är anpassad för krävande applikationer är PL-80R. Denna tång har en dragspelsmodell och är idealisk för användning i svårtillgängliga områden eller ovanför huvudet. 



För en tuff användning



Har du en mer krävande användning kan det vara en fördel med ett verktyg som har tvåhandsgrepp för att få mer kraft. Här är PL-50R ett bra och populärt alternativ.



När ett lågt pris är viktigt



Ett prisvärt alternativ i denna kategori är PLR Popnittång. Det är en enkel tång med enhandsgrepp för nitar i aluminium, stål och rostfritt stål. För hobbyanvändning och dig som vill applicera ett fåtal mindre popnitar per år är detta ett stabilt alternativ. För mer frekvent användning rekommenderar vi ett starkare verktyg.



Batteridrivna popnittänger


Vill du ta din popnitning till nästa nivå och både smidigt och professionellt applicera nitar kan ett batteridrivet verktyg vara rätt val för dig. Vill du dessutom ha en sladdlös användning och kanske arbetar i en miljö där tryckluft inte är tillgängligt, såsom inom bilindustrin, vid isoleringsarbeten eller fasadmontering, är det definitivt denna kategori du ska kolla vidare i.

När du vill spara tid



Ett av de snabbaste verktygen på marknaden är Gesipa Accubird Pro. Denna batteridrivna popnittång är fyra gånger snabbare än de flesta andra batteriverktyg och har en borstlös motor. Detta är ett utmärkt alternativ för att spara både tid och energi.



För särskilt långa popnitar



Behöver du montera långa popnitar är Gesipa Powerbird Pro ett bra alternativ. Slaglängden har ökats till 25 mm för att vara lämpligt även för särskilt långa nitar.



För maximal kraft



I toppskiktet av batteridrivna popnittänger hittar du Gesipa Powerbird Pro Gold. Detta kraftiga verktyg är idealiskt för mycket krävande applikationer och passar även bra för särskilt långa popnitar.



Prisvärda alternativ



För mycket prisvärda alternativ bör du ta en titt på RE-50 och dess lite större och starkare "broder" RE-64. Denna duo tillhör den senaste generationens popnittänger som är både lätta, starka och snabba till ett betydligt lägre pris än många i denna kategori. 



Tryckluftsdrivna popnittänger


För professionella användare som monterar ett stort antal popnitar och har tillgång till tryckluft är tryckluftsdrivna popnittänger ett utmärkt alternativ. 

För trånga utrymmen



Om du behöver montera nitar i trånga eller svåråtkomliga utrymmen är Gesipa PH 2 rätt val för professionell användning. Detta verktyg har ett 360 graders vridbart huvud och är mycket flexibelt. Dessutom är det ett tystgående alternativ.



Populärt mellanalternativ



Den mest sålda modellen i den populära Taurus-serien från varumärket Gesipa är Taurus 2. Detta är en bra mellanstorlek som är mycket användarvänlig och tystgående med låga driftkostnader tack vare bland annat den minskade tryckluftförbrukningen. 



Prisvärt alternativ



Ett bra alternativ med ett lägre pris än många i samma kategori är AS-1. Denna tryckluftsdrivna popnittång är avsedd för tunga industriella applikationer och popnitar från ⌀ 2,4 till 5,0 mm. För något större popnitar kan vi rekommendera AS-2 eller AS-3.



Detta är bara några av de alternativ som finns tillgängliga. Vill du ha personlig rådgivning för vad som passar just din användning, fyll gärna i kontaktformuläret genom att klicka här eller ring 040 655 70 18 så hjälper Rivet-Expert dig med personlig rådgivning.