2018-09-27

Hur fungerar en popnittång?


För att enkelt och effektivt sammanfoga material kan en nittång vara ett mycket bra alternativ. Detta smidiga verktyg har många fördelar, inte minst vid tillfällen då det bara är möjligt att komma åt med ett verktyg från en sida.

Popnittänger finns i varierande utföranden - från enkla manuella till batteri- eller tryckluftsdrivna verktyg

För att komma igång med popnitningen är det första steget att borra eller stansa ett hål i de material som ska monteras ihop. Därefter monteras en blindnit - eller popnit som det också kallas. Vilken storlek denna ska ha beror såklart på hålets storlek; här är en bra riktlinje att borrdiametern ska vara ungefär 0,1 mm större än nitdiametern. Klicka på länkarna för att se exakt vilken håldiameter som passar för vardera typ av standard popnit eller trycktät popnit.



När rätt popnit har valts för ditt material och din borrdiameter ska popniten placeras på plats i hålet. När nittången kläms åt upprepade gånger, alternativt när du trycker på avtryckaren, drar verktyget åt sig splinten och niten expanderar på baksidan av arbetsstycket. För att splinten sedan ska brista öppnas och trycks tången in igen (för manuella verktyg) tills det säger “pop”. Då har ett tättslutande förband uppnåtts!



Köp popnittänger av professionell kvalitet i Rivet-Experts webbshop här.

Har du fortfarande funderingar kring processen eller vilken kombination av verktyg och material du bör välja? Tveka inte att höra av dig till Rivet-Expert via kontaktformuläret här för personlig rådgivning.